lördag 14 maj 2011

Husmorspyssel

Idag tappade jag pluggmotivationen igen. Jag fick lite gjort men sen fick jag för mig att jag skulle göra en egen räkfond och sen en fisksoppa. Så vart det också.
Första bilden är på den blivande fonden. Det blir mycket recept nu men det får bli så =)
Ingredienser:
Skal från räkor, ett gäng
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad palsternacka
1 bit purjolök strimlad
smör och vatten som du känner för.
Gör så här:
Fräs räkskalen i smör. Blanda i alla grönskar och fräs vidare.
Häll på vätskan och lägg i lite vitpepparkorn, några lagerblad. Låt koka sedan koka i 20 minuter.
Sila allt i en fin sil och reducera tills du tycker det är så gott du nästan vill äta upp allt på en gång. Ca så hälften dunstar.
I själva fisksoppan med saffran hade jag:
En bit torsfilé, en bit lax och de skalade räkorna
Lite purjolök 
1 gul lök
1 morot 
 
smör 
1 vitlöksklyfta
2dl vitt vin 
4 dl grädde
1 fiskbuljongtärning och 1 dl av min egen fond 
2dl vatten
1 paket saffran 
 lite tomatpuré
 salt, peppar och cayenne
  
  1. Skölj, skala och havka purjolöken, löken och moroten.
  2.  Fräs purjo, lök och morot i kastrullen. Pressa i vitlöken.
  3.  Blanda i tomatpuré, salt, peppar och andra kryddor. Fräs en kort stund.
  4.  Tillsätt vin och buljongtärningar och koka en stund 
  5.  Häll i grädde, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
  6.  Skär fisken i mindre bitar och sjud tills de är klara. Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt och servera genast.
 

Samtidigt som jag fixade fonden kom jag på att jag ville ha nybakt bröd till min soppa, så jag satt en deg också, den får ni inget recept på för den gjorde jag helt efter känn. Denhär gången vart det stora bullar, för jag hade lite smått panik bland alla kastruller och degar och så..=)
Igår gjorde jag en äppelpaj som jag tänkte äta i kväll. Jag hittade ett nytt recept, supergod vart den!
Ingredienser:
4-5 äpplen
150g smör
2dl havregryn
2dl vetemjöl
2dl strösocker
1/2dl grädde,visp- eller mellan
1/2dl sirap
1/2tsk bakpulver

Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.
Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° (tills ytan blir knäckig) ca 25 min.

E.

3 kommentarer:

  1. Guuud så gott det lät!!! och såg ut!!! En sån smarrig middag får du gärna laga åt mig nästa gång vi ses!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Men så mumsiga rätter!
    Kanske hinner vi med ett besök när vi åker och parar Skorpan, men räkna inte med det, för det är nog ganska osäkert. Dels är det långt och tiden är knapp, men det skulle vara roligt.
    KRAAM!

    SvaraRadera
  3. Vi får väl se vad du får på måndag mamma =)
    Mormor, ni är välkomna om det skulle vara så!
    Kramar

    SvaraRadera