tisdag 15 mars 2011

Välkommen till världen Viola!

Jag hade som sagt det aningen tråkigt i helgen så jag gjorde mej en liten vän =) En surdegs-deg, eftersom det är en levande grej så skulle den så klart ha ett namn, Viola. Fråga inte varför, det vara blev så. Jag kom på att där det är dax att baka på Viola så blir ju jag typ mormor, en riktig bullmormor =p

Viola är gjord på följande vis:
Dag 1
3 dl varmt Vatten, 1 msk Honung, 4 dl Vetemjöl

Rör ihop vatten, honung och mjöl i en glas eller metall burk/skål. Förslut med lock eller plast. Förvara surdegen på ett varmt ställe i huset, Viola står i mitt fönster ovanför elementet, det får gärna vara upp emot 30 grader. Skaka burken lite andra dagen.
Dag 3
1,5 dl Vatten2 dl Vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl till surdegen och ställ tillbaka på samma ställe.
Dag 4
1,5 dl Vatten2 dl Vetemjöl

Samma som dagen innan. Tillsätt vatten och mjöl till surdegen och ställ tillbaka på samma ställe.
Dag 5
Nu kan du baka med surdegen! Om du inte har tid att göra det just idag, ställ in den i kylen och mata den med 2 dl mjöl och 1 dl ungefär 1-2 gånger i veckan. Eller så kan du frysa in den i lagoma storlekar. Då är det bara att ta fram en bit nästa gång du vill baka surdegsbröd.

Jag har hört att första gången man bakar med surdeg så blir det aldrig bra utan något man måste lära sig. Så jag får väl prova mej fram och se hur det blir. Viola är fullvuxen på onsdag så då kanske jag får prova och se vad det blir av henne =) Jag återkommer med resultatet.
E

1 kommentar:

  1. Sicket passande innan Viola blir vuxen. Har du bakat nu då?
    Kram!!

    SvaraRadera