Nu har jag provat bara på Viola igen, denna gång utan vidare bra resultat måste jag erkänna. Jag följde (för en gång skull) receptet till punkt och pricka
Ingredienser:
Fördeg dag 1
60 g surdegsgrund (viola)
80 g vatten
80 g vetemjöl special
3 dl havregryn
2 dl vatten
Dag 2
3 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk honung
500 g vetemjöl special
1 ägg för pensling
Dag 1 kväll
Blanda ihop surdegsgrund, vatten och mjöl och låt stå under lock över natten.Blanda ihop havregryn och vatten i en egen bunke och låt även den stå över natten med plast över sig, så den inte torkar.
Dag 2 morgon
Värm mjölken ljummen. Blanda alla ingredienser i en assistentbunke och kör i 10-12 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2-6 timmar.
Dela degen i bitar (jag gjorde 32 om jag inte missminner mej) och kavla eller platta ut till en tekaka (jag gjorde rundabullar). Lägg dessa på bakplåtspapper och nagga dem(det gjorde inte jag med mina bullar) Låt jäsa i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla tekakorna(bullarna) med ett vispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.Låt svalna under en bakduk på ett galler.
Jag gjorde precis, exakt, nästan som receptet, men mina bullar jäste inte ALLS. Kan det vara Viola som är dålig? Jag såg ju att de inte hänt något men jag gräddade de endå, för de kanske jäser massor i ugnen, men icke. Nu har jag ätit tre bullar och har ont i magen av all ojäst deg som ligger och skvalpar... Jag ska prova receptet igen för det var iaf gott, men då tänkte jag ha i jäst och inte vara lika petig med måtten. Det brukar ju gå galant när jag bakar utan recept, och tydligen katastrof med...
E.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar